Μια  Ορχιδέα Φάντασμα – Ghost Orchid στον Ολυμπο !

Οι περισσότεροι φυσιολάτρες ,βοτανολόγοι και ερευνητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών γνωρίζουν το «γιάνκεα» (Jankaea heldreichii) το σπάνιο μωβ αγριολούλουδο για το οποίο έγινε πολύ κουβέντα σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο.

Ωστόσο ο blogger http://olympusnp.blogspot.gr/ αποκαλύπτει την κρυμμένη ομορφιά του Βουνού των Θεών με σπάνιες φωτογραφικές λήψεις ενός πραγματικού γνώστη του αντικειμένου. Στους θησαυρούς του blog συμπεριλαμβάνονται ο εντοπισμός της ορχιδέας Φαντασμα(Ghost Orhid) και ορισμένα από τα ενδημικά φυτά του Ολύμπου, όπως η ταπεινή «Kενταύρια» (Centaurea litochorea) , η τρελή, μοναχική και ασυνήθιστη ανεμώνη, το υδροβόρο λευκόϊο το εαρινό (καμπανούλα) με τα λευκά άνθη και τα πράσινα στίγματα που μπορεί κανείς να βρει και στους πρόποδες του μυθικού βουνού. Η «Kενταύρια» που φέρει και το όνομα του Λιτοχώρου συναντάται σε υψόμετρο από 800-1800 μέτρα, σε ασβεστολιθικά εδάφη.

Τα «Ζωνάρια» πάντως είναι η περιοχή του βουνού στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός των 30 ενδημικών φυτών του Ολύμπου καθώς και ενδημικών ελληνικών φυτών.