Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως τον “καρπό της νιότης”, καθώς αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση. Λέγεται μάλιστα ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της πηκτίνης βοηθά στην απορρόφηση και στην προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Αυτός ήταν ο λόγος που στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της αρώνιας (περί αυτού ο λόγος) χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.

Η αρώνια μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές. Σκέτη, αποξηραμένη, μαρμελάδα, λικέρ ή κατεψυγμένη μπορεί να αποφέρει τα θετικά αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη γη, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν αρώνια, με αρκετά καλή απόδοση ανά στρέμμα. Όμως η αυξημένη ζήτηση και αναγνώριση του συγκεκριμένου φυτού ανάγκασε τις εταιρείες που ασχολούνται με την συγκέντρωση να αναζητούν καλλιεργητές με μεγάλες παραγωγές για να μπορέσουν να κατεβάσουν τις τιμές. “Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2000 καλλιεργητές. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην καλλιέργεια της αρώνιας. Έτσι η τάση είναι ανοδική. Αρχικά ξεκίνησαν δοκιμαστικά εκατοντάδες καλλιεργητές για να δουν τις παραγωγές τους. Όμως αν αυτές είναι μικρές θα αναγκαστούν σε 2-3 χρόνια να τα παρατήσουν γιατί η παραγωγή τους θα είναι μικρή και δεν θα μπορέσουν να την διαθέσουν ούτε και μέσω εταιρειών”, αναφέρει η παραγωγός. Αλίκη Δαμιανίδου που ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια βιολογικής αρώνιας.

“Αυτό, προσθέτει, που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα είναι η εξαγωγή του προϊόντος. Μόνο έτσι θα μπορέσει ένας καλλιεργητής να αποκομίσει κάποιο κέρδος. Και προς αυτή την κατεύθυνση στρεφόμαστε και εμείς. Καλλιεργούμε 38 στρέμματα και πέρσι καταφέραμε να πάρουμε 26 τόνους βιολογικής  αρώνιας, ενώ φέτος πήραμε μόνο 12 τόνους. Και αυτό γιατί τα δέντρα πέρσι κουράστηκαν και δεν είχαν τόση δύναμη να βγάλουν καρπούς”.

Τα καταστήματα υγιεινής διατροφής την έχουν εντάξει στην κατηγορία των superfoods και αυτό στρέφει αρκετούς να μάθουν για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. “Ο κόσμος δεν γνωρίζει την αρώνια, σε αντίθεση με το εξωτερικό που όλοι την γνωρίζουν και την έχουν βάλει στην καθημερινή διατροφική τους συνήθεια. Έχει φοβερές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προσφέρει καλή υγεία. Έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον προστάτη στους άνδρες και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, ενώ παράλληλα ανεβάζει και τον αιματοκρίτη”, επισήμανε η κ. Δαμιανίδου.

Το φυτό  πάντως χρειάζεται καθημερινή ενασχόληση και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να το αφήνουμε στην αβοήθητο. “Στην Ελλάδα ακόμη και οι γεωπόνοι δεν γνωρίζουν την χρήση του, άρα δεν μπορούν να δώσουν συμβουλές για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται  κάποιες ασθένειες. Για παράδειγμα υπάρχουν ασθένειες που μεταπηδούν από την υπόλοιπη φύση στα δέντρα. Αν δεν τις προσέξεις τότε μπορεί να χαθεί μεγάλο μέρος παραγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καλλιεργητές αρώνιας είναι μονίμως στα χωράφια και ελέγχουν όλα τα δέντρα ξεχωριστά και σχολαστικά”.

Μια από τις καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια του καρπού αποτελούν οι Σέρρες, όπου σήμερα υπάρχουν περίπου 250 στρέμματα καλλιέργειας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ